Få din degu tam

När du köper degus från uppfödare är de oftast handtama redan innan flytt men när de anländer till sitt nya hem behöver de tid att vänja sig vid både dig och den nya miljön. Det viktigt att låta varje individ få den tid den behöver och inte stressa. Här nedan följer instruktioner i steg för steg för hur du får din degu tam. Tänk på att alla djur är individer som behöver olika lång tid på sig. Var inte rädd för att backa ett steg om degun inte är redo, ingen av er mår bra av att tvinga fram kontakt!

1. Börja med att sätta in degun i sin nya bur och låta den vara ifred i minst ett dygn. Det är många nya dofter och ljud att vänja sig vid!

2. Sitt vid buren och prata lugnt med degun så att den lär känna din röst. Du kan även lägga in en tröja du sovit med i buren så att den lär känna din lukt.

3. Öppna burdörren och sitt/stå vid öppningen samtidigt som du pratar lugnt med degun. Degun kommer så småningom bli nyfiken och komma fram till dig. Håll handen stilla i öppningen, gärna med något gott i för att öka chansen att degun kommer fram till dig. Fortsätt så här i några dagar. I början är det troligt att degun norpar åt sig det goda från din hand och snabbt drar sig tillbaka, men efter ett par dagar kan du locka den att hoppa upp på din hand genom att hålla en godbit i den andra handen.

4. När ni kommit så långt att degun självmant hoppar upp i din hand kan du långsamt föra handen mot din kropp. Degun kommer nu med största sannolikhet hoppa upp på din axel eller krypa in i din tröja! När du ska sätta tillbaka degun i buren, för handen mot buröppningen och låt den skutta in själv. Den kommer då att lita på dig mycket mer än om du håller fast den. Glöm inte att belöna med röst och godbit varje gång degun gör något bra!

5. Vid det här laget kommer degun förmodligen fram till buröppningen när den hör din röst. Försök att alltid prata med den så den känner sig lugn. Öppna burdörren och gör som i steg 4, men denna gång kan du gå bort en bit från buren och sätta dig på ett lugnt ställe. Klappa och prata med degun samt belöna med godbitar vid utförande av önskat beteende. Gör likadant när du släpper tillbaka den i buren som i steg 4.

6. Vid det här laget borde ni ha vunnit varandras förtroende. Nu kan du minska på belöningar i godisform och berömma mer med rösten eller genom att klappa degun. Ha den gärna med dig på axeln eller innanför tröjan när du gör saker så ska du se att ni kommer varandra ännu närmare!

Foto: Emelie Engwall