Introducering

För att få en väl fungerande grupp degus krävs det att man introducerar individerna till varandra på rätt sätt, tar det lugnt och backar ett steg vid behov. Degus trivs bäst i flock men att introducera ett nytt djur till en redan fungerande grupp kan ta lite tid. Men med tid och tålamod går det mesta!

 

Introducering av två degus:

1. Det första du gör är att införskaffa en liten gallerbur att sätta i den redan befintliga buren. I den lilla buren sätter du din nya degu. De första dagarna kommer det vara skrik och gnabb mellan gallret men så småningom lugnar det ner sig. När de kan sitta på varsin sida av gallret utan att uppvisa aggressivt beteende kan du låta dem träffas på en neutral plats där ingen av dem varit tidigare. Lämna dem inte ensamma utan håll dem under uppsikt hela tiden! Sluta när det går som bäst och sätt tillbaka dem i burarna som de satt innan. Detta på grund av att vi vill att djuren ska ha en positiv upplevelse i minnet till nästa gång. Upprepa några dagar.

2. När du märker att deguna kan träffas på neutral mark utan att uppvisa aggressivt beteende är det dags för nästa steg. Rengör buren grundligt, in med nytt stö, ny sand, skrubba hyllor och så vidare. När det är gjort låter du deguna träffas i buren och på samma sätt som i förra steget avbryter du när det går som bäst och sätter tillbaka dem som de satt tidigare. Upprepa tills du känner att du kan lämna dem ensamma i buren ett tag. Låt dem sedan vara ensamma längre och längre stunder tills du slutligen känner att du kan ta bort den lilla buren och låta dem vistas tillsammans hela tiden.

 

Introducering av en degu till grupp:

Börja precis som i föregående beskrivning. När man har en grupp på flera degus kan det hända att den mest dominanta går till attack mot nykomlingen. Om det sker tar du ut den dominanta och låter den sitta ensam några dagar medan du introducerar den nya till gruppen. När den nya är helt accepterad i gruppen kan du börja introducera den dominanta som suttit ensam. Detta gör du på samma sätt som i föregående beskrivning.

 

Vid bråk:

Alla degus kan börja bråka. Oftast är det lindriga, ofarliga bråk men även extrema fall kan förekomma. Så hur vet man när åtgärder måste vidtas? Jo, den enda gången du ska sära på en grupp är när de rycker päls eller biter varandra så illa att någon börjar blöda. Det är normalt att degus uppvisar dominansbeteenden och vid dessa fall är det viktigt att inte sära på dem. Sådana beteenden är normala och förekommer hos de flesta flocklevande djur för att etablera eller förändra rangordningen. Dessa beteenden kan yttra sig i till exempel urinmarkering på andra individer, boxning och skrik. Om du särar på en grupp vid dominansbeteende måste du börja om med introduceringen när du sätter ihop gruppen igen.

 

Foto: Melissa Denahy