Slagsmål

Här går vi igenom olika typer av dominanta och aggressiva beteenden. Vid de flesta av dessa beteenden får man ha is i magen och avvakta då dessa är nödvändiga för att deguna ska få en möjlighet att etablera eller förändra rangordningen. Går det för långt kan man dock bli tvungen att sära på individer och tanken är att dessa riktlinjer ska hjälpa er att bedöma situationen. Tänk dock på att om du särar på dina degus blir du troligtvis tvungen att introducera om dem igen. Ingenting är heller skrivet i sten utan beteenden kan vara olika allvarliga hos olika individer. Det gäller att lära känna sina djur för att kunna utveckla en djupare kännedom om hur de fungerar och beter sig i olika situationer. Vissa av dessa beteenden, som till exempel boxning och jagande, utövas även som bus – ofta i kombination med kvittrande.

Boxning – deguna står på bakbenen och boxas/fäktas med frambenen. Detta är ett sätt att mäta styrka och är sällan allvarligt.

Jagande – den dominanta individen jagar den andra. Ses oftast vid introduceringar men kan även förekomma i en redan fungerande grupp.

Urinmarkering – degun kissar på den andra. Det är ett sätt att visa dominans och är sällan allvarligt.

Ridning – den dominanta degun ”rider” på den andra. Förekommer i princip alltid vid introduceringar och stundtals i redan fungerande grupper.

Burra upp sig – degun gör sig stor genom att burra upp pälsen och skjuta upp baken i luften.

Svansvift – degun viftar snabbt på svansen. Beteendet förekommer både vid ilska/irritation och upphetsning. Antagligen kan det fungera som en varning att ”kom inte närmare” till den andra degun. Om din degu viftar på svansen har den garanterat något på gång så håll uppsikt!

Trycker sig mot varandra – deguna sitter sida vid sida och trycker sig mot varandra. Det är ett sätt för dem att mäta styrka och sker ofta i kombination med att de hackar tänder och burrar upp sig.

Hackar tänder – degun hackar snabbt och högt tänder. Det finns olika typer av tandhackning hos degus men just den snabba, höga hackningen är ett tydligt tecken på irritation. Den används som en varning gentemot den andra degun och föregår ofta fysisk dispyt.

Hoppspark – degun hoppar upp i luften och sparkar den andra degun med bakbenen. Sparkarna är oftast så kraftfulla att den som sparkat flyger bakåt och ramlar omkull. Beteendet i sig är inte allvarligt men om det eskalerar kan du behöva ingripa.

Rulla runt i en boll – deguna låser sig i en boll och rullar runt. Ofta biter de varandra samtidigt. Detta är ett allvarligt beteende som oftast leder till att du måste sära på dem.

Pälsryckning – deguna rycker tussar av päls från varandra. Detta är oftast ett allvarligt beteende som sker precis innan de biter varandra.

Bitning – vid bitning när det går hål och börjar blöda ska du sära på deguna direkt.

Tänk på att vara försiktig om du skulle behöva gå emellan två degus. Risken att bli biten är stor och ett degubett kan göra riktigt ont. Degun biter dig inte avsiktligt men är inställd på att försvara sig mot allt som rör sig och märker troligtvis inte ens att det är dig den biter. En metod är att ta på sig en grythandske och en annan är att försiktigt sätta en kartongskiva eller dylikt mellan dem.

Ibland kan man förebygga att småtjafs eskalerar till slagsmål genom att distrahera deguna. Man kan till exempel värma en snuggle safe(värmedyna för djur) och lägga in i buren. Många degus tycker det är så mysigt att gosa tillsammans på den att de glömmer att de är osams. Man kan även distrahera genom att lägga in massa grenar och toapapper så de får lite att pyssla med. Ibland kan det även funka att ge dem något gott men då är det viktigt att ge dem lika mycket så att de inte börjar slåss om godiset istället.

Värt att veta är att under degunas parningssäsong(ca november-april) ökar deras hormonproduktion vilket gör dem mer lättretliga gentemot varandra. Under den här perioden är risken att dispyter uppstår större än under resten av året. Det kan vara värt att investera i en mindre bur som får plats i den ordinarie buren utifall att du skulle behöva sära på dem en stund. Oftast går det dock bra ändå och lite tjafs är ingenting att oroa sig för.