Tips & Tricks

Här följer lite olika tips och tricks för att underhålla sina degus.

 

Toarulle
Att hänga en toarulle i taket på buren är bra aktivering. De boar med papperet och får kämpa för att få ner det från rullen. Man kan även ställa in en rulle i buren.

Springa fritt
Det är bra om man låter deguna springa fritt ungefär en timme om dagen. Att få springa av sig gör att de får efterlikna det liv de lever i det vilda.

Klättra
Att sätta in grenar och kvistar i buren är toppen för både tänder och aktivering. De bästa trädsorterna att använda är äppel- samt rönnträd, utan frukter och bär! Degus är bra på att klättra och kommer flitigt använda grenarna!

Hjul
Ett hjul är bra att ha i buren. De älskar att springa och kan man inte erbjuda daglig utevistelse är det bra för dem att kunna springa i ett hjul. Se till att välja det största hjulet(minst 28 cm i diameter), samt helst ett i trä eller metall (springorna måste vara väldigt små!). Flying Saucer är inte bra för deras ryggar då de böjs åt sidan när de springer.

Leta mat
Att strö ut maten i buren är ett bra sätt att få de att söka mat själva, precis som i det vilda. Strö ut över spånet och se hur de letar!

Tom toarulle
Har du tomma toarullar hemma? Vik in kanterna i ena änden, fyll med något dina degus gillar (tex örter, deras mat, någon nöt, osv) och vik sedan in kanterna i andra änden. Detta är ett bra sätt för dem att få kämpa för att få tag i maten eller godiset!

Höboll
Du kan göra en pappersboll att lägga hö i med hjälp av en ballong, toalettpapper och vatten. Blås upp ballongen och blöt papperet. Lägg papperet på ballongen men lämna en del öppen, låt torka. När papperet torkat helt smäller du ballongen och tar ut den, och vips har du en pappersboll du kan fylla med hö!

 

 

Tips & Tricks i matväg

Havrebollar:
Blanda havregrynsgröt gjort på vatten, ställ in i mikron tills det inte är rinnigt. Forma gröten till små bollar och lägg på en plåt, in i ugnen tills det är lite hårt och låt svalna (får ej vara inne för länge). Gör ej för mycket då det inte håller så länge och möglar! Väldigt uppskattat godis!

 

Havregrynsgröt:
Blanda 1 matsked havregryn med 2 matskedar vatten och ställ in i mikron tills det inte är rinnigt. Låt svalna och ge lite till varje degu, tänk dock på att inte ge för mycket och för ofta, och det måste blandas med vatten!